Blog Mirtos

    Blog over Mirtos

    Villa Nostos is dit jaar gesloten/ Villa Nostos is closed this year

    In Dutch:

    Helaas is het niet mogelijk voor alle ondernemers om te voldoen aan de voorwaarden die de Griekse overheid stelt. http://www.villanostos.com/ heeft daarom besloten om dit seizoen geen acccommodaties te verhuren. Hieronder het bericht van Despina, wens haar sterkte!

    In English:

    Unfortunately, it is not possible for all entrepreneurs to meet the conditions set by the Greek government. http://www.villanostos.com/ has therefore decided not to rent out accommodations this season. Below the message from Despina. Wish her luck and strenght!

    Dutch translation:

    Voor alle kleine hotels heeft de regering nieuwe regels opgesteld met betrekking tot het COVID 19-virus. Als we voor het seizoen 2020 willen openen, moeten we deze regels volgen.

    Met veel verdriet hebben we besloten dat het voor ons niet mogelijk is om dit seizoen te openen, omdat het voor onze gasten een 'ziekenhuisvakantie' zal zijn en we tijd nodig hebben om ons aan de nieuwe regelgeving aan te passen.

    Op dit moment is het een erg lastige situatie voor ons en we hebben besloten om al uw boekingen en vooruitbetalingen te verzetten naar het seizoen van 2021.

    Wij danken u voor uw begrip en hopen op een beter seizoen in 2021.

    Zie je volgend jaar en blijf gezond.

    Despina

    Original English message:

    For all small hotels, the government has issued new rules regarding the COVID 19 virus. If we want to open for the 2020 season, we have to follow these rules.

    With a lot of sadness, we have decided that it is not possible for us to open this season, because it will be a 'hospital holiday' for our guests and we need time to adapt to the new regulations.

    At the moment it is a very difficult situation for us and we have decided to move all your bookings and advance payments to the 2021 season.

    We thank you for your understanding and hope for a better season in 2021.

    See you next year and stay healthy.

    Despina

    Nog een paar maanden

    Mirtos

    Het is nu februari 2018. Nog een paar maanden en dan is de verlaten boulevard en de zee waarin niet gezwommen wordt weer verleden tijd. Dan is Mirtos weer bruisend en vertrekken de liefhebbers van de zon en het heerlijke eten weer naar Kreta voor een heerlijke vakantie. De gastvrijheid van de lokale bevolking doet je je meteen welkom voelen in Mirtos en de accommodaties bieden voor elk wat wils. Bescheiden of super luxe, voor elk budget is wel een onderkomen te vinden. Mirtos in Zuid Oost Kreta is niet gehinderd door massa toerisme. Reken niet op een bruisend uitgaansleven, maar de ware liefhebbers komen hier zeker aan hun trekken..

     

    Heerlijk klimaat

    Subtropisch klimaat in Mirtos

    Wist je dat Mirtos een subtropisch klimaat heeft? Met hoge temperaturen in de zomer en milde winters. De temperatuur in het zuiden van Kreta is hoger dan die in het noorden van het eiland. Dit komt door het massieve Dikti gebergte, wat de wind vanuit het noorden tegenhoudt. Hierdoor is Mirtos in het zuiden van Kreta een geliefd oord voor zonliefhebbers. Dat tezamen met de gemoedelijkheid van de lokale bevolking (iets meer dan 600) en het heerlijke eten, maakt Mirtos tot the place to be!

     

    Schone stranden

    Blue Flag Award

    Wist je dat de stranden van Mirtos elk jaar weer bekroond worden met de Blue Flag Award? Dit houdt in dat de stranden schoon en goed onderhouden zijn. Het zwemwater is ook van prima kwaliteit. En voor wie bang is voor haaien, geen zorgen, je kunt veilig zwemmen in de Lybische zee en het onderwater gebeuren is boeiend voor duikers of snorkelaars. Probeer het zelf in de zee bij Mirtos in Zuid Oost Kreta!


    Naakt zonnen en zwemmen?

    In Tertsa, vlakbij Mirtos vind je drie stranden. De laatste twee zijn naaktstranden. De overheid staat nudisme toe. Er is voldoende ruimte voor privacy, geniet er van!


    Zonnen of actief zijn?

    Word je ook zo blij van die blauwe zee bij Mirtos? Warm water om in te zwemmen in het hoogseizoen, snorkelen en alle mogelijkheden voor watersport. De vissers die vroeg in de morgen wegvaren om je te voorzien van verse vis in de talrijke tavernes. maar vooral die heerlijke azuurblauwe kleur van de zee, waardoor je je echt op vakantie voelt.

    De overheersende kleur in Kreta is blauw, zou dat misschien te maken hebben met de liefde van de Kretenzers voor de zee? In de buurt van Mirtos vind je stranden, voorzien van ligbedden en parasols, maar ook zijn er rustige stranden, waar je op jezelf aangewezen bent. Eten en drinken zelf meenemen.

    Even een tip: Het zand kan onder de brandende zon heel heet worden, dus slippers of ander schoeisel is aan te bevelen op het strand, verbrande voeten kunnen je vakantie behoorlijk bederven. Ook insmeren is een must, de kracht van de zon zorgt ervoor dat je snel kunt verbranden, maar dat is eigenlijk overbodige informatie.

    Zonvakantie of doevakantie, in Mirtos vind je alle mogelijkheden. Lekker zonnen op het strand of wandelen en genieten van de prachtige natuur, er is voor ieder wat wils te vinden.

    Hoe fijn is het om in Mirtos te genieten van een zonsopgang met een kopje koffie?

    Het wegennet van Kreta

    De boulevard

    Boulevard van Mirtos in Zuid Oost Kreta

    Op de boulevard in Mirtos kun je genieten van allerlei authentieke Kretenzische gerechten. Je bent van harte welkom voor een lunch, waarvan de meeste inwoners het meest genieten. In de avonduren tot laat wordt het diner geserveerd, in tegenstelling tot andere landen zie je de meeste gasten verschijnen vanaf 20:00 uur. Met een goed glas wijn en voldoende Raki kan je avond niet meer stuk. Lopen is het beste, want autorijden kan ik iedereen afraden ;-)

    Lekker drinken

    Ontspannen in Mirtos

    Wat denk je van een heerlijke Frappé op de boulevard, of een heerlijk verkoelend Mythos biertje? Met temperaturen van boven de 30 graden in het hoogseizoen is dit een welkome verrassing. Laat je inspireren door de vele aanbieders in Mirtos.

    Er nog niet uit?

    Reis naar Mirtos Zuid Oost Kreta

    Begrijp ik volkomen, je mist een trip naar het paradijs op aarde, check de rest van de website voor jouw vakantie!
    Laat deze kans je niet voorbij gaan :-)

    Facebook is hot.
     
    Facebook

    Bezoek de groep: Mirtos Facebook groep

    Of de pagina: Mirtos reizen


    Blog van een Kretafiel

     

    Wat bezielt iemand om uren te steken in een blog over Mirtos? Dan moet je wel heel verliefd zijn op dat dorp. Voor mij is dat niet anders, ik heb vele jaren mogen genieten van de heerlijke accommodaties en de vriendelijkheid van de bevolking. De raki gieter bij hotel Mirtos zal ik ook niet gauw vergeten. En natuurlijk de heerlijke temperaturen tot laat in het jaar. Mis die kans niet en deel mijn enthousiasme!


    En ach, laten we eerlijk zijn, Nederland heeft ook zijn charmes, toch ben ik een Nederlander die elke dag Grieks bloed door zijn aderen voelt stromen. Sommige dingen kun je meenemen, zoals dit stoeltje, ik zit er graag op, andere dingen blijven mooie herinneringen.


    Gelukkig 2019

    Gelukkig nieuwjaar 2019

    Financieel bijdragen?

    Het onderhouden en hosten van een website kost geld.
    Bent u tevreden over deze website en wilt u een steentje bijdragen? Graag!
    Dat kan via de onderstaande link. IBAN of Paypal. Bij voorbaat dank!

    Hier kunt u veilig een bijdrage leveren aan deze website


    Euro


    Versio webhosting
    Vervoer op Kreta

    Een taxi is een prima optie voor een betrouwbaar vervoer van Heraklion naar Mirtos en terug. U wordt vervoerd door een chauffeur met een ruime ervaring die u in een comfortabele taxi veilig naar uw bestemming vervoert. Onderweg kunt u een praatje maken, maar ook ongestoord werken als u een zakelijke bestemming bezoekt.



    Taxi in Mirtos


    Mirtos. Bron: Wikipedia





    Mirtos (Grieks: Μύρτος) is een dorp 14,5 km ten westen van de stad Ierápetra in het departement Lasithi aan de zuidkust van het Griekse eiland Kreta. In 2010 telde het dorp ongeveer 600 inwoners. Toerisme is voor de bewoners een belangrijke bron van inkomsten, hoewel velen van hen ook werkzaam zijn in de land- en tuinbouw of in Ierápetra. Bestuurlijk gezien is Mirtos een gemeenschap deelgemeente Ierapetra in de gemeente Ierapetra.

    De omgeving van Mirtos werd al in de Minoïsche tijd bewoond, maar het huidige dorp is pas in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstaan. Daarvoor was het de locatie van een kleine haven, waar bewoners uit de hoger gelegen gebieden in de omgeving lokale producten verhandelden en verscheepten naar Ierápetra. Pas toen de dreiging van invallen op de Kretenzische zuidkust door piraten afnam en het er dus veiliger werd, kwam het dorp Mirtos tot ontwikkeling.

    Op 15 september 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden de bewoners van Mirtos door de Duitse bezetter gesommeerd het dorp te verlaten. Velen gaven daaraan geen gehoor, met als gevolg dat bij wijze van represaille achttien bewoners werden vermoord en het dorp grotendeels door brand werd verwoest. Op het centrale plein van Mirtos staat een monument dat aan deze gebeurtenis herinnert. Bij dit gedenkteken wordt ieder jaar op 28 oktober Óchi-dag herdacht.

    Het toerisme kwam in het begin van de jaren 70 van de twintigste eeuw op gang. Aanvankelijk was Mirtos vooral populair bij hippies, maar later kwamen ook "gewone" toeristen het dorp bezoeken. Er zijn sinds de jaren 80 enkele appartementencomplexen gebouwd, maar nog altijd is het toerisme in Mirtos relatief kleinschalig en niet te vergelijken met de toeristencentra die men bijvoorbeeld aan de noordkust van Kreta vindt. Het strand van Mirtos voldoet aan de standaard van het internationale Blue Flag Programme.

    Op ongeveer 100 meter ten oosten van Mirtos bevinden zich de resten van Pirgos, een nederzetting uit de Vroeg Minoïsche tijd. Een paar honderd meter verderop vindt men de overblijfselen van Fournou Korifi, een nederzetting uit dezelfde periode. Aan de westrand van het dorp staat wat over is van een landhuis uit de Romeinse tijd. In Mirtos is een klein museum, dat aan de lokale geschiedenis is gewijd.

    Ongeveer 5 km ten noorden van Mirtos nabij het dorp Mithi ligt de bij wandelaars geliefde Sarakinaskloof.


    De geschiedenis van Kreta (uitgebreid)




    Kreta is het meest zuidelijke en tegelijk grootste eiland van de Griekse archipel. Met zijn oppervlakte van 8350 km2 is het eiland het op 4 na grootste in de Middellandse Zee. Van oost naar west is het maar 256 km lang en het is tussen de 15 en 60 km breed.



    De berg Ida is met zijn hoogte van 2456 meter niet alleen de hoogste top van de Psiloritisde (of Ida gebergte), maar tevens van het hele eiland. Het eiland bestaat uit opmerkelijke contrasten: Sinaasappelboomgaarden in het westen, wijngaarden in het oosten en daartussen woeste bergen en door spelonken en kloven omzoomde hoogvlakten. En natuurlijk vindt men over het hele eiland de olijfbomen, die zorgen voor de olijfolie en de olijven om te eten.

    Eйn van de bekendste streken en tevens de groente leverancier van het eiland, in de omgeving van Heraklion, is de Lassiti hoogvlakte. De grootste en vruchtbaarste vlakte van het eiland is de Messara vlakte. Hier kom je overheen als je van Heraklion naar Matala, aan de zuidkust, rijdt.

    Geschiedenis van Kreta : Het eiland Kreta is ontstaan door het over elkaar schuiven van Europese en Afrikaanse continentale platen op vergelijkbare wijze als waarop de Alpen en de Himalaya zijn ontstaan. De oudste tekenen van beschaving op Kreta dateren uit ongeveer 6500 v. Chr. toen volkeren uit Klein-Aziл zich naar het eiland begaven. Deze periode staat bekend als het Neolithicum en kwam ten einde ongeveer 3000 v. Chr. Rond die tijd bloeide de Minoпsche beschaving op.Deze bracht goede zeevaarders, handelaars en landbouwers voort.

    Omdat zij vrijwel de gehele oostelijk Middellandse Zee onder controle hadden en vrijwel geen vijanden hadden, konden zij zich ontwikkelen tot een bijzonder hoge beschaving. Knossos was vermoedelijk een belangrijk ceremonieel en politiek centrum. Aan deze Minoпsche beschaving kwam rond 1400 v. Chr. een einde. Dit wordt vaak in verband gebracht met een waarschijnlijk allesverwoestende aardbeving en vulkaanuitbarsting (Thera). In deze gebeurtenis ziet men zelfs de aanleiding voor de legende van Atlantis. Dendrochronologisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat de Thera uitbarsting ruim twee eeuwen voordien (1628 v. Chr.) heeft plaats gevonden.

    Rond 1000 v. Chr. trokken volken vanuit het Griekse vasteland naar Kreta en brak de Dorische tijd aan. De daaropvolgende 2500 jaar worden gekenmerkt door een aaneenschakeling van oorlogen. Achtereenvolgens vielen Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetiлrs en Turken het eiland binnen. Tijdens de Turkse overheersing, die was begonnen in 1645, begonnen de Kretenzers een grote onafhankelijkheidstrijd. Deze strijd was eerst vrij beperkt, maar na het drama van het Arkadi Klooster in 1866 begonnen de Kretenzers een heuse revolutie die uiteindelijk leidde tot de ongewilde onafhankelijkheid van Kreta in 1898. Ongewild, want Kreta wilde zich aansluiten bij Griekenland.

    Kreta werd daarna tijdelijk bestuurd door de Griekse Prins George, maar stond nog wel onder de soevereiniteit van de Turkse Sultan. In 1913 werd Kreta uiteindelijk opgenomen in het Koninkrijk Griekenland na de overwinning van Griekenland in de Balkanoorlog. In de 19e en begin 20ste eeuw bestond Mirtos, zoals men het nu kent, helemaal niet. Er was wel een haventje dat dienst deed als een soort markt en waar de inwoners van een aantal kleine woongemeenschappen bij elkaar kwamen. Die gehuchtjes lagen min of meer rondom het huidige dorp, zoals, bijvoorbeeld, op de plaats waar zich nu het kerkhof bevindt.

    Bij die kleine haven werden de producten die de mensen verbouwden of maakten, zoals groente, fruit, wijn, olie en kaas, maar ook houtskool, verhandeld en grotendeels ook verscheept naar Ierapetra. Dat was in die tijd al een wat grotere havenplaats. Van daaruit werden de producten verscheept naar plaatsen als Heraklion en Athene. In die periode lagen er nog geen wegen zoals nu. Alleen via ezelspaden kon men Ierapetra bereiken. Vandaar het belang van de kleine haven van Mirtos. Er gaat overigens een verhaal dat Napoleon ooit in Ierapetra is geweest.

    Mirtos bestond nog niet als echt dorp. Dat zou ook veel te gevaarlijk zijn, want ook de Lybische zee werd bevolkt door piraten, die een werkelijke bedreiging vormden voor de bewoners en hun bezittingen. Vandaar dus dat de mensen iets dieper landinwaarts woonden.

    De dreiging van piraten nam af in de 20ste eeuw. Het werd aantrekkelijker om dichterbij de zee en vooral het haventje te wonen. Dat dachten ook de inwoners van, het 6 kilometer verderop gelegen, Gdogia . 90% van de bevolking van dit dorp vertrok voor de 2e wereldoorlog naar Mirtos. En zo begon de werkelijke groei van het dorp. Tot de 2e wereldoorlog.

    In mei 1941 landden Duitse parachutisten in het westen van Kreta in een poging het eiland over te nemen. Na een zware strijd tussen Australiлrs, Nieuw-Zeelanders en Grieken enerzijds en Duitsers anderzijds, viel Kreta uiteindelijk in handen van de Duitsers. Het Duitse leger heeft een spoor van geweld getrokken aan de zuidkust van Kreta. Mirtos is niet gespaard gebleven. Op 15 september 1944 kregen de inwoners de opdracht om binnen 2 uur het dorp te verlaten. Velen deden dat niet en dat betekende dat 18 mannen uit Mirtos zijn omgebracht. Het herdenkingsteken op het plein van Mirtos herinnert aan die afschuwelijke gebeurtenis. De overlevenden werden ook zwaar getroffen door het in brand steken van de huizen. De inwoners vluchtten naar het oosten en zo dreigde ook Mirtos een verlaten en geruпneerd dorp te worden. De Duisters zijn overigens niet verder naar het oosten getrokken. Ierapetra is bijvoorbeeld gespaard gebleven voor een lot als dat van Mirtos.

    Veel mensen wilden na de oorlog niet terug. Door de brand stonden van hun huizen alleen nog maar de muren overeind en vergeet niet het menselijk drama van 18 omgekomen inwoners en de bittere armoe die er was ontstaan en velen het leven had gekost. Het land, waar men zo afhankelijk van was, was bijna geheel vernietigd. Maar de Griekse regering repareerde een aantal huizen en verplichtte gevluchte mensen terug te keren naar Mirtos. En zo begon het dorp aan zijn opbouw.

    Begin zeventiger jaren kwamen toeristen de zuidkant verkennen en zagen zij hoe leuk dat Griekse dorpje was. Initiatiefrijke inwoners boden kamers aan met natuurlijk toilet en douche op de gang. De eerste fans bleven in die jaren terugkeren. Sommigen van hen komen nog jaarlijks in Mirtos terug. Die eenvoudige kamers zijn hier en daar nog wel te vinden, maar veruit de meeste onderkomens die nu worden aangeboden zijn goed, degelijk of zelfs luxe. Alle kamers of appartementen hebben inmiddels ook eigen badkamers.

    Mirtos kent verschillende pensions, appartementengebouwen, hotels en gastenhuizen. Met de voertaal Engels kan men eigenlijk zich overal goed verstaanbaar maken. Maar de fans van het eerste uur kijken vaak met heimwee terug naar die knusse kamertjes en de gastheer en gastvrouw die nog geen woord Engels spraken, maar waarmee toch geen taalbarriиre bestond. Niet alleen toeristen, ook hippies vonden het in Mirtos erg prettig. Het leuke was dat het dorp hen niet met de nek aankeek. In de ogen van velen waren het malloten, maar zij kregen een plekje binnen de gemeenschap. Veel alternatievelingen trokken ook door naar Tertsa. Daar bijvoorbeeld zijn in de zeventiger en tachtiger jaren een aantal gezinnen gesticht.

    Nu leven er mensen van het toerisme, maar ook van de tuinbouw. Rond 1970 is er in Zuidoost Kreta een begin gemaakt met het verbouwen van groente en fruit in kassen. Twee Nederlanders hebben deze vorm van tuinbouw, waarbij meer oogst uit een lapje grond te halen is, geпntroduceerd. Het deel tussen Ierapetra en Nea Mirtos heeft daardoor landschappelijk te lijden gekregen. Deze vorm van tuinbouw heeft wel grote welvaart gebracht. Ierapetra bijvoorbeeld is daardoor een van de rijkste steden van Griekenland geworden.

    De geschiedenis van Kreta (uitgebreid)



    Kreta is het meest zuidelijke en tegelijk grootste eiland van de Griekse archipel. Met zijn oppervlakte van 8350 km2 is het eiland het op 4 na grootste in de Middellandse Zee.
    Van oost naar west is het maar 256 km lang en het is tussen de 15 en 60 km breed.

    De berg Ida is met zijn hoogte van 2456 meter niet alleen de hoogste top van de Psiloritisde (of Ida gebergte), maar tevens van het hele eiland. Het eiland bestaat uit opmerkelijke contrasten: Sinaasappelboomgaarden in het westen, wijngaarden in het oosten en daartussen woeste bergen en door spelonken en kloven omzoomde hoogvlakten. En natuurlijk vindt men over het hele eiland de olijfbomen, die zorgen voor de olijfolie en de olijven om te eten.

    Eйn van de bekendste streken en tevens de groente leverancier van het eiland, in de omgeving van Heraklion, is de Lassiti hoogvlakte. De grootste en vruchtbaarste vlakte van het eiland is de Messara vlakte. Hier kom je overheen als je van Heraklion naar Matala, aan de zuidkust, rijdt.

    Geschiedenis van Kreta : Het eiland Kreta is ontstaan door het over elkaar schuiven van Europese en Afrikaanse continentale platen op vergelijkbare wijze als waarop de Alpen en de Himalaya zijn ontstaan. De oudste tekenen van beschaving op Kreta dateren uit ongeveer 6500 v. Chr. toen volkeren uit Klein-Aziл zich naar het eiland begaven. Deze periode staat bekend als het Neolithicum en kwam ten einde ongeveer 3000 v. Chr. Rond die tijd bloeide de Minoпsche beschaving op.Deze bracht goede zeevaarders, handelaars en landbouwers voort.

    Omdat zij vrijwel de gehele oostelijk Middellandse Zee onder controle hadden en vrijwel geen vijanden hadden, konden zij zich ontwikkelen tot een bijzonder hoge beschaving. Knossos was vermoedelijk een belangrijk ceremonieel en politiek centrum. Aan deze Minoпsche beschaving kwam rond 1400 v. Chr. een einde. Dit wordt vaak in verband gebracht met een waarschijnlijk allesverwoestende aardbeving en vulkaanuitbarsting (Thera). In deze gebeurtenis ziet men zelfs de aanleiding voor de legende van Atlantis. Dendrochronologisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat de Thera uitbarsting ruim twee eeuwen voordien (1628 v. Chr.) heeft plaats gevonden.

    Rond 1000 v. Chr. trokken volken vanuit het Griekse vasteland naar Kreta en brak de Dorische tijd aan. De daaropvolgende 2500 jaar worden gekenmerkt door een aaneenschakeling van oorlogen. Achtereenvolgens vielen Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetiлrs en Turken het eiland binnen. Tijdens de Turkse overheersing, die was begonnen in 1645, begonnen de Kretenzers een grote onafhankelijkheidstrijd. Deze strijd was eerst vrij beperkt, maar na het drama van het Arkadi Klooster in 1866 begonnen de Kretenzers een heuse revolutie die uiteindelijk leidde tot de ongewilde onafhankelijkheid van Kreta in 1898. Ongewild, want Kreta wilde zich aansluiten bij Griekenland.

    Kreta werd daarna tijdelijk bestuurd door de Griekse Prins George, maar stond nog wel onder de soevereiniteit van de Turkse Sultan. In 1913 werd Kreta uiteindelijk opgenomen in het Koninkrijk Griekenland na de overwinning van Griekenland in de Balkanoorlog. In de 19e en begin 20ste eeuw bestond Mirtos, zoals men het nu kent, helemaal niet. Er was wel een haventje dat dienst deed als een soort markt en waar de inwoners van een aantal kleine woongemeenschappen bij elkaar kwamen. Die gehuchtjes lagen min of meer rondom het huidige dorp, zoals, bijvoorbeeld, op de plaats waar zich nu het kerkhof bevindt.

    Bij die kleine haven werden de producten die de mensen verbouwden of maakten, zoals groente, fruit, wijn, olie en kaas, maar ook houtskool, verhandeld en grotendeels ook verscheept naar Ierapetra. Dat was in die tijd al een wat grotere havenplaats. Van daaruit werden de producten verscheept naar plaatsen als Heraklion en Athene. In die periode lagen er nog geen wegen zoals nu. Alleen via ezelspaden kon men Ierapetra bereiken. Vandaar het belang van de kleine haven van Mirtos. Er gaat overigens een verhaal dat Napoleon ooit in Ierapetra is geweest.

    Mirtos bestond nog niet als echt dorp. Dat zou ook veel te gevaarlijk zijn, want ook de Lybische zee werd bevolkt door piraten, die een werkelijke bedreiging vormden voor de bewoners en hun bezittingen. Vandaar dus dat de mensen iets dieper landinwaarts woonden.

    De dreiging van piraten nam af in de 20ste eeuw. Het werd aantrekkelijker om dichterbij de zee en vooral het haventje te wonen. Dat dachten ook de inwoners van, het 6 kilometer verderop gelegen, Gdogia . 90% van de bevolking van dit dorp vertrok voor de 2e wereldoorlog naar Mirtos. En zo begon de werkelijke groei van het dorp. Tot de 2e wereldoorlog.

    In mei 1941 landden Duitse parachutisten in het westen van Kreta in een poging het eiland over te nemen. Na een zware strijd tussen Australiлrs, Nieuw-Zeelanders en Grieken enerzijds en Duitsers anderzijds, viel Kreta uiteindelijk in handen van de Duitsers. Het Duitse leger heeft een spoor van geweld getrokken aan de zuidkust van Kreta. Mirtos is niet gespaard gebleven. Op 15 september 1944 kregen de inwoners de opdracht om binnen 2 uur het dorp te verlaten. Velen deden dat niet en dat betekende dat 18 mannen uit Mirtos zijn omgebracht. Het herdenkingsteken op het plein van Mirtos herinnert aan die afschuwelijke gebeurtenis. De overlevenden werden ook zwaar getroffen door het in brand steken van de huizen. De inwoners vluchtten naar het oosten en zo dreigde ook Mirtos een verlaten en geruпneerd dorp te worden. De Duisters zijn overigens niet verder naar het oosten getrokken. Ierapetra is bijvoorbeeld gespaard gebleven voor een lot als dat van Mirtos.

    Veel mensen wilden na de oorlog niet terug. Door de brand stonden van hun huizen alleen nog maar de muren overeind en vergeet niet het menselijk drama van 18 omgekomen inwoners en de bittere armoe die er was ontstaan en velen het leven had gekost. Het land, waar men zo afhankelijk van was, was bijna geheel vernietigd. Maar de Griekse regering repareerde een aantal huizen en verplichtte gevluchte mensen terug te keren naar Mirtos. En zo begon het dorp aan zijn opbouw.

    Begin zeventiger jaren kwamen toeristen de zuidkant verkennen en zagen zij hoe leuk dat Griekse dorpje was. Initiatiefrijke inwoners boden kamers aan met natuurlijk toilet en douche op de gang. De eerste fans bleven in die jaren terugkeren. Sommigen van hen komen nog jaarlijks in Mirtos terug. Die eenvoudige kamers zijn hier en daar nog wel te vinden, maar veruit de meeste onderkomens die nu worden aangeboden zijn goed, degelijk of zelfs luxe. Alle kamers of appartementen hebben inmiddels ook eigen badkamers.

    Mirtos kent verschillende pensions, appartementengebouwen, hotels en gastenhuizen. Met de voertaal Engels kan men eigenlijk zich overal goed verstaanbaar maken. Maar de fans van het eerste uur kijken vaak met heimwee terug naar die knusse kamertjes en de gastheer en gastvrouw die nog geen woord Engels spraken, maar waarmee toch geen taalbarriиre bestond. Niet alleen toeristen, ook hippies vonden het in Mirtos erg prettig. Het leuke was dat het dorp hen niet met de nek aankeek. In de ogen van velen waren het malloten, maar zij kregen een plekje binnen de gemeenschap. Veel alternatievelingen trokken ook door naar Tertsa. Daar bijvoorbeeld zijn in de zeventiger en tachtiger jaren een aantal gezinnen gesticht.

    Nu leven er mensen van het toerisme, maar ook van de tuinbouw. Rond 1970 is er in Zuidoost Kreta een begin gemaakt met het verbouwen van groente en fruit in kassen. Twee Nederlanders hebben deze vorm van tuinbouw, waarbij meer oogst uit een lapje grond te halen is, geпntroduceerd. Het deel tussen Ierapetra en Nea Mirtos heeft daardoor landschappelijk te lijden gekregen. Deze vorm van tuinbouw heeft wel grote welvaart gebracht. Ierapetra bijvoorbeeld is daardoor een van de rijkste steden van Griekenland geworden.

    Bijdragen van Amanda Grob



    Zee Mirtos
    Zee Mirtos
    Bijdragen van Siemie Zandvliet



    Mirtos uitzicht zuid oost Kreta
    Bijdragen van Marina Schijf



    Mirtos prachtig
    Sarakinas Kloof
    Bijdragen van ?? Graag foto's uploaden :-)