Blog Mirtos

  Blog over Mirtos

  Villa Nostos is dit jaar gesloten/ Villa Nostos is closed this year

  In Dutch:

  Helaas is het niet mogelijk voor alle ondernemers om te voldoen aan de voorwaarden die de Griekse overheid stelt. http://www.villanostos.com/ heeft daarom besloten om dit seizoen geen acccommodaties te verhuren. Hieronder het bericht van Despina, wens haar sterkte!

  In English:

  Unfortunately, it is not possible for all entrepreneurs to meet the conditions set by the Greek government. http://www.villanostos.com/ has therefore decided not to rent out accommodations this season. Below the message from Despina. Wish her luck and strenght!

  Dutch translation:

  Voor alle kleine hotels heeft de regering nieuwe regels opgesteld met betrekking tot het COVID 19-virus. Als we voor het seizoen 2020 willen openen, moeten we deze regels volgen.

  Met veel verdriet hebben we besloten dat het voor ons niet mogelijk is om dit seizoen te openen, omdat het voor onze gasten een 'ziekenhuisvakantie' zal zijn en we tijd nodig hebben om ons aan de nieuwe regelgeving aan te passen.

  Op dit moment is het een erg lastige situatie voor ons en we hebben besloten om al uw boekingen en vooruitbetalingen te verzetten naar het seizoen van 2021.

  Wij danken u voor uw begrip en hopen op een beter seizoen in 2021.

  Zie je volgend jaar en blijf gezond.

  Despina

  Original English message:

  For all small hotels, the government has issued new rules regarding the COVID 19 virus. If we want to open for the 2020 season, we have to follow these rules.

  With a lot of sadness, we have decided that it is not possible for us to open this season, because it will be a 'hospital holiday' for our guests and we need time to adapt to the new regulations.

  At the moment it is a very difficult situation for us and we have decided to move all your bookings and advance payments to the 2021 season.

  We thank you for your understanding and hope for a better season in 2021.

  See you next year and stay healthy.

  Despina

  Nog een paar maanden

  Mirtos

  Het is nu februari 2018. Nog een paar maanden en dan is de verlaten boulevard en de zee waarin niet gezwommen wordt weer verleden tijd. Dan is Mirtos weer bruisend en vertrekken de liefhebbers van de zon en het heerlijke eten weer naar Kreta voor een heerlijke vakantie. De gastvrijheid van de lokale bevolking doet je je meteen welkom voelen in Mirtos en de accommodaties bieden voor elk wat wils. Bescheiden of super luxe, voor elk budget is wel een onderkomen te vinden. Mirtos in Zuid Oost Kreta is niet gehinderd door massa toerisme. Reken niet op een bruisend uitgaansleven, maar de ware liefhebbers komen hier zeker aan hun trekken..

   

  Heerlijk klimaat

  Subtropisch klimaat in Mirtos

  Wist je dat Mirtos een subtropisch klimaat heeft? Met hoge temperaturen in de zomer en milde winters. De temperatuur in het zuiden van Kreta is hoger dan die in het noorden van het eiland. Dit komt door het massieve Dikti gebergte, wat de wind vanuit het noorden tegenhoudt. Hierdoor is Mirtos in het zuiden van Kreta een geliefd oord voor zonliefhebbers. Dat tezamen met de gemoedelijkheid van de lokale bevolking (iets meer dan 600) en het heerlijke eten, maakt Mirtos tot the place to be!

   

  Schone stranden

  Blue Flag Award

  Wist je dat de stranden van Mirtos elk jaar weer bekroond worden met de Blue Flag Award? Dit houdt in dat de stranden schoon en goed onderhouden zijn. Het zwemwater is ook van prima kwaliteit. En voor wie bang is voor haaien, geen zorgen, je kunt veilig zwemmen in de Lybische zee en het onderwater gebeuren is boeiend voor duikers of snorkelaars. Probeer het zelf in de zee bij Mirtos in Zuid Oost Kreta!


  Naakt zonnen en zwemmen?

  In Tertsa, vlakbij Mirtos vind je drie stranden. De laatste twee zijn naaktstranden. De overheid staat nudisme toe. Er is voldoende ruimte voor privacy, geniet er van!


  Zonnen of actief zijn?

  Word je ook zo blij van die blauwe zee bij Mirtos? Warm water om in te zwemmen in het hoogseizoen, snorkelen en alle mogelijkheden voor watersport. De vissers die vroeg in de morgen wegvaren om je te voorzien van verse vis in de talrijke tavernes. maar vooral die heerlijke azuurblauwe kleur van de zee, waardoor je je echt op vakantie voelt.

  De overheersende kleur in Kreta is blauw, zou dat misschien te maken hebben met de liefde van de Kretenzers voor de zee? In de buurt van Mirtos vind je stranden, voorzien van ligbedden en parasols, maar ook zijn er rustige stranden, waar je op jezelf aangewezen bent. Eten en drinken zelf meenemen.

  Even een tip: Het zand kan onder de brandende zon heel heet worden, dus slippers of ander schoeisel is aan te bevelen op het strand, verbrande voeten kunnen je vakantie behoorlijk bederven. Ook insmeren is een must, de kracht van de zon zorgt ervoor dat je snel kunt verbranden, maar dat is eigenlijk overbodige informatie.

  Zonvakantie of doevakantie, in Mirtos vind je alle mogelijkheden. Lekker zonnen op het strand of wandelen en genieten van de prachtige natuur, er is voor ieder wat wils te vinden.

  Wegennet Kreta 4 video's over het wegennet op Kreta.

  Het wegennet van Kreta

  Het wegennet van Kreta

  Het wegennet van Kreta

  Het wegennet van Kreta

  Hoe fijn is het om in Mirtos te genieten van een zonsopgang met een kopje koffie?

  Het wegennet van Kreta

  Vervoer op Kreta

  Kreta kent een uitgebreid wegennet, variërend van snelwegen (maximum snelheid 90 km/u) tot smalle wegen zonder vangrails, die je tot hoogtes kunnen brengen waarbij je oren dichtklappen en je kijkt in diepe afgronden. Kreta heeft beperkt openbaar vervoer, dus veel mensen kiezen voor een huurauto, om het optimale uit de verkenning van het prachtige eiland te kunnen halen.

  Na de landing op Heraklion moet je je vervoer geregeld hebben naar Mirtos, wat een pittig eindje rijden betekent, aangezien Mirtos helemaal in het Zuiden van Kreta ligt. Sterker nog, het nabijgelegen Ierapetra is het meest zuidelijkste puntje van Europa.

  Je kunt kiezen voor een transfer door ervaren chauffeurs, die je veilig naar je bestemming brengen en dat in een tempo dat je beangstigend lijkt, maar de chauffeurs kennen Kreta als geen ander. Hier zijn wat tips voor een betrouwbare transfer:

  Crete Cars

  Blijft het feit dat je ook tijdens je vakantie het eiland wilt verkennen en dan is een huurauto een prima oplossing. Ga je alleen de snelwegen verkennen of ga je ook het hoger gelegen gebergte in, waarvoor je een terreinwagen nodig hebt? Vergis je niet, de wegen in Kreta kunnen alle kanten opgaan. Dus wordt het deze:

  Of ga je liever voor het ruige werk?

  Jeep  De boulevard

  Boulevard van Mirtos in Zuid Oost Kreta

  Op de boulevard in Mirtos kun je genieten van allerlei authentieke Kretenzische gerechten. Je bent van harte welkom voor een lunch, waarvan de meeste inwoners het meest genieten. In de avonduren tot laat wordt het diner geserveerd, in tegenstelling tot andere landen zie je de meeste gasten verschijnen vanaf 20:00 uur. Met een goed glas wijn en voldoende Raki kan je avond niet meer stuk. Lopen is het beste, want autorijden kan ik iedereen afraden ;-)

  Lekker drinken

  Ontspannen in Mirtos

  Wat denk je van een heerlijke Frappé op de boulevard, of een heerlijk verkoelend Mythos biertje? Met temperaturen van boven de 30 graden in het hoogseizoen is dit een welkome verrassing. Laat je inspireren door de vele aanbieders in Mirtos.

  Er nog niet uit?

  Reis naar Mirtos Zuid Oost Kreta

  Begrijp ik volkomen, je mist een trip naar het paradijs op aarde, check de rest van de website voor jouw vakantie!
  Laat deze kans je niet voorbij gaan :-)

  Facebook is hot.
   
  Facebook

  Bezoek de groep: Mirtos Facebook groep

  Of de pagina: Mirtos reizen

  Lekker winkelen

  Waarom een nieuwe blog post?

  Simpel, omdat https://www.soulsart.gr/ heel veel te bieden heeft in het mooie Mirtos. Bezoek de winkel en verbaas je!


  Blog van een Kretafiel

   

  Wat bezielt iemand om uren te steken in een blog over Mirtos? Dan moet je wel heel verliefd zijn op dat dorp. Voor mij is dat niet anders, ik heb vele jaren mogen genieten van de heerlijke accommodaties en de vriendelijkheid van de bevolking. De raki gieter bij hotel Mirtos zal ik ook niet gauw vergeten. En natuurlijk de heerlijke temperaturen tot laat in het jaar. Mis die kans niet en deel mijn enthousiasme!


  En ach, laten we eerlijk zijn, Nederland heeft ook zijn charmes, toch ben ik een Nederlander die elke dag Grieks bloed door zijn aderen voelt stromen. Sommige dingen kun je meenemen, zoals dit stoeltje, ik zit er graag op, andere dingen blijven mooie herinneringen.


  Gelukkig 2019

  Gelukkig nieuwjaar 2019

  Financieel bijdragen?

  Het onderhouden en hosten van een website kost geld.
  Bent u tevreden over deze website en wilt u een steentje bijdragen? Graag!
  Dat kan via de onderstaande link. IBAN of Paypal. Bij voorbaat dank!

  Hier kunt u veilig een bijdrage leveren aan deze website


  Euro


  Versio webhosting
  Vervoer op Kreta

  Ook een taxi is een prima optie voor een betrouwbaar vervoer van Heraklion naar Mirtos en terug. U wordt vervoerd door een chauffeur met een ruime ervaring die u in een comfortabele taxi veilig naar uw bestemming vervoert. Onderweg kunt u een praatje maken, maar ook ongestoord werken als u een zakelijke bestemming bezoekt.

  Taxi in Mirtos


  Uit de oude doos. Mirtos in the seventies.

  Mirtos in the seventies
  Mirtos. Bron: Wikipedia

  Mirtos (Grieks: Μύρτος) is een dorp 14,5 km ten westen van de stad Ierápetra in het departement Lasithi aan de zuidkust van het Griekse eiland Kreta. In 2010 telde het dorp ongeveer 600 inwoners. Toerisme is voor de bewoners een belangrijke bron van inkomsten, hoewel velen van hen ook werkzaam zijn in de land- en tuinbouw of in Ierápetra. Bestuurlijk gezien is Mirtos een gemeenschap binnen de deelgemeente Ierapetra in de gemeente Ierapetra.
  De zee bij Mirtos

  De omgeving van Mirtos werd al in de Minoïsche tijd bewoond, maar het huidige dorp is pas in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstaan. Daarvoor was het de locatie van een kleine haven, waar bewoners uit de hoger gelegen gebieden in de omgeving lokale producten verhandelden en verscheepten naar Ierápetra. Pas toen de dreiging van invallen op de Kretenzische zuidkust door piraten afnam en het er dus veiliger werd, kwam het dorp Mirtos tot ontwikkeling.

  Op 15 september 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden de bewoners van Mirtos door de Duitse bezetter gesommeerd het dorp te verlaten. Velen gaven daaraan geen gehoor, met als gevolg dat bij wijze van represaille achttien bewoners werden vermoord en het dorp grotendeels door brand werd verwoest. Op het centrale plein van Mirtos staat een monument dat aan deze gebeurtenis herinnert. Bij dit gedenkteken wordt ieder jaar op 28 oktober Óchi-dag herdacht.

  Het toerisme kwam in het begin van de jaren 70 van de twintigste eeuw op gang. Aanvankelijk was Mirtos vooral populair bij hippies, maar later kwamen ook "gewone" toeristen het dorp bezoeken. Er zijn sinds de jaren 80 enkele appartementencomplexen gebouwd, maar nog altijd is het toerisme in Mirtos relatief kleinschalig en niet te vergelijken met de toeristencentra die men bijvoorbeeld aan de noordkust van Kreta vindt. Het strand van Mirtos voldoet aan de standaard van het internationale Blue Flag Programme.

  Op ongeveer 100 meter ten oosten van Mirtos bevinden zich de resten van Pirgos, een nederzetting uit de Vroeg Minoïsche tijd. Een paar honderd meter verderop vindt men de overblijfselen van Fournou Korifi, een nederzetting uit dezelfde periode. Aan de westrand van het dorp staat wat over is van een landhuis uit de Romeinse tijd. In Mirtos is een klein museum, dat aan de lokale geschiedenis is gewijd.

  Ongeveer 5 km ten noorden van Mirtos nabij het dorp Mithi ligt de bij wandelaars geliefde Sarakinaskloof.

  Bijdragen van Amanda Grob  Zee Mirtos
  Zee Mirtos
  Bijdragen van Siemie Zandvliet  Mirtos uitzicht zuid oost Kreta
  Bijdragen van Marina Schijf  Mirtos prachtig
  Sarakinas Kloof
  Bijdragen van ?? Graag foto's uploaden :-)